Програмният период на акредитацията на „ЕРАЗЪМ“

Програмният период на акредитацията на „ЕРАЗЪМ“

Програмният период на акредитацията на „ЕРАЗЪМ“

01.07.2024г.

За програмния период на „ЕРАЗЪМ“ акредитацията , ПГОХХТ е заложило 5 основни направления:

  • Провеждане и трансфер на добри практики и ефективно и пазарно ориентирано професионално обучение;
  • Професионална квалификация за учителите от гимназията в условията на новата дигитална ера и повишаване на компетенциите им чрез сътрудничество с институции и специалисти от ЕС;
  • Изграждане на устойчив образователен процес за прилагане на придобитите професионални знания и умения, адаптирането им към бързите промени на пазара на труда за учениците ни;
  • Насърчаване на приобщаващото образование, борба срещу образователните неравенства в училище;
  • Развиване на дигитални умения и компетенции, свързани с дигиталната среда на ученици и учители;

    Програмният период на акредитацията на „ЕРАЗЪМ“ включва пет основни направления, които имат значително положително въздействие върху ПГОХХТ и неговите учители.Основните ползи от реализирането на тези дейности са:

    - Повишено качество на обучението: Учениците получават достъп до най-добрите европейски практики, което води до по-висока ефективност и актуалност на професионалното обучение.

    - Подобрена конкурентоспособност: Подготовката на учениците става по-адекватна на изискванията на пазара на труда, което увеличава шансовете им за успешна професионална реализация.

    - Повишаване на учителските компетенции: Чрез сътрудничество с институции и специалисти от ЕС, учителите повишават своите професионални умения и знания, особено в дигиталната сфера.

    - Адаптация към дигиталната ера: Учителите стават по-адаптивни и готови да използват нови технологии и методи в обучението, което повишава качеството на преподаване.

    - Дълготрайни знания и умения: Учениците придобиват знания и умения, които могат да прилагат дългосрочно и да адаптират към бързите промени на пазара на труда.

    - Гъвкавост и адаптивност: Образователният процес става по-гъвкав и адаптивен към новите изисквания и тенденции, което подпомага по-добрата подготовка на учениците.

    - Борба срещу образователните неравенства: Създават се условия за по-равнопоставено образование, което подпомага ученици от различни социални и икономически среди.

    - Интеграция и приобщаване: Училището става по-интегриращо и приобщаващо, създавайки среда, в която всеки ученик има възможност да развие своя потенциал.

    - Повишени дигитални компетенции: Учениците и учителите развиват важни дигитални умения, които са необходими за съвременния образователен и професионален свят.

    - Подготовка за бъдещето: С придобитите дигитални умения учениците и учителите са по-добре подготвени за бъдещите предизвикателства и възможности, свързани с дигиталната трансформация.

    Реализирането на дейностите по програма Еразъм+ в ПГОХХТ има множество положителни ефекти както за училището, така и за учителите. Те включват повишено качество на обучението, по-добра професионална подготовка, адаптация към новите технологични тенденции, намаляване на образователните неравенства и развиване на критични дигитални умения. Тези ползи подпомагат устойчивото развитие на образователния процес и подготвят учениците и учителите за успешна реализация в съвременния свят.